Percolaat is het lekvocht uit keukenafval dat in een wormenbak verzameld wordt. Het is een licht basische vloeistof, geurloos, bruin en donker van kleur.
Hoe ontstaat percolaat?
Zodra bacteriën met hun enzymen het keukenafval bewerken worden de celwanden ontbonden en komt het celvocht vrij. Dit celvocht bevat voedingsstoffen die planten via de wortels als zouten uit de bodem hebben gehaald. In een wormenbak sijpelt dit vocht naar beneden toe door de compostlaag heen en eindigt het in de opvangbak. Het celvocht vermengd met de voedingsstoffen onttrokken uit de compost wordt het percolaat genoemd.
Hoe kan je het percolaat gebruiken?
Percolaat bevat veel goede voedingsstoffen voor planten waaronder magnesium, calcium en kalium. Echter is het zoutgehalte in percolaat erg hoog doordat het afkomstig is van de voedingszouten van planten die aan de wormen zijn gevoerd. Het percolaat kan je sterk verdund gebruiken in het water dat je aan de planten geeft. De verhouding is 1:10 dus 1 liter percolaat op 10 liter water. Breng je het percolaat niet verdunt aan riskeer je dat de wortels van de plant verbranden.
Bij potplanten is het helemaal belangrijk om de verhoudingen goed in de gaten te houden. Deze planten zijn het meest gevoelig en een overschot aan percolaat kan moeilijker gecompenseerd worden in een pot. Een teveel aan percolaat zorgt ervoor dat andere nutriënten minder aanwezig zijn en dat de potgrond uit balans raakt.
De positieve effecten van percolaat zijn ook al snel te zien bij potplanten. Een snellere groei, meer bladeren en de weerstand tegen ziekten verbeterd.
Hoe vaak moet ik mijn planten water geven met percolaat?
We adviseren niet vaker dan één keer in de week percolaat verdund toe te voegen aan het water. Sommige planten zoals tomaten kunnen meer voedingsstoffen gebruiken dan anderen. Het is dan ook aan te raden dat je per plant raadpleegt wat een plant nodig heeft.
De bodem is ook belangrijk voor de opname van percolaat. In een zanderige bodem stroomt het percolaat snel weg zonder dat het ooit de wortels van de plant bereikt. Het is belangrijk om een potgrond te hebben met een goede bodemverbeteraar die de nutriënten opslaat.
Hoelang blijft percolaat goed nadat het geoogst is?
Percolaat kan je nog maanden bewaren zonder dat het zijn werking verliest voor het voeden van planten. Je kan het verdund of onverdund in een fles bewaren.