Natuurlijke meststoffen als voeding voor planten

Meststoffen hebben vaak direct invloed op planten en doen weinig aan het verbeteren van de kwaliteit van de grond. Meststoffen leveren hun voedingsstoffen vaak in vloeibare vorm aan planten en zijn slechts voor uren, dagen of weken aanwezig in de grond.

Hoe weet je of planten voldoende voedingsstoffen krijgen?

Als je aarde voldoende organisch materiaal heeft bezit het ook genoeg macro en micro nutriënten voor een gezonde groei van planten. Toch kan het zo zijn dat niet alle mineralen voldoende aanwezig zijn door externe factoren zoals temperatuur, locatie, water en het type planten dat daar groeien. Compost gemaakt van verschillende ingrediënten kan nieuwe nutriënten toevoegen aan de aarde en de activiteit van micro organismen stimuleren.

In het geval dat de grond tekort schiet aan slechts enkele ingrediënten is het belangrijk om naar signalen van de plant zelf te kijken.

Hoe nemen planten meststoffen op?

Vele soorten organismen bewonen de grond onder onze voeten. Miljoenen bacteriën zitten al op één theelepel aarde. Daarnaast zijn schimmels en wormen ook onderdeel van het web van organismen onder de grond. Deze organismen werken samen als een gemeenschap met planten en dieren en zijn afhankelijk van externe factoren.

Bacteriën

Er zijn verschillende bacteriën onder de grond. Sommige breken koolstof rijk materiaal af. Anderen bacteriën richten zich op stikstof uit de lucht en zorgen ervoor dat deze nutriënten beschikbaar komen voor planten.

Schimmels

Schimmels compesteren ook organische materialen. Mycorhizza is een schimmelsoort dat zich hecht aan de wortels van een plant aan de hand van kleine haartjes en daarna voedingsstoffen uitwisselt met die plant. Net als bij bacteriën zijn er ook schimmels die slecht zijn voor planten.

Milieu

Hoe efficiënt planten voedingsstoffen opnemen en verwerken is ook sterk afhankelijk van externe factoren zoals vocht, temperatuur, bodembeheer, zuurheid en de chemische samenstelling van nutriënten.

Water

Het meeste wat planten opnemen is opgelost in water. Zonder voldoende water kunnen planten geen voordeel benutten uit de ingrediënten in de aarde. Micro organismen hebben meer moeite met het afbreken van materialen en nutrienten kunnen niet getransporteerd worden naar de juiste plekken. Bij het toedienen van meststoffen is het dus belangrijk dat planten eerst voldoende water krijgen.

Hoe kan het dat meststoffen verspilt worden?

Het toedienen van nutriënten wil nog niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden door planten. Nutriënten kunnen verloren gaan doordat ze te snel wegzakken zoals bijvoorbeeld in een zanderige grond. Daarom is het belangrijk een goede bodemverbeteraar toe te voegen die de nutriënten opslaat.

Een te grote hoeveelheid meststoffen toedienen kan schadelijk zijn voor planten en ervoor zorgen dat nutriënten uit balans raken. Nitraten uit urine worden erg snel opgenomen door planten. Echter kunnen planten dit tot een bepaalde hoeveelheid opnemen en de rest van het nitraat blijft achter in de bodem. Dit kan uiteindelijk zorgen voor vervuiling van de grond en het bodemleven uit balans brengen.

Natuurlijke meststoffen tegenover synthetische meststoffen

Planten kunnen waarschijnlijk niet het verschil zien tussen organische en synthetische meststoffen, maar dat wil nog niet zeggen dat iets uit een laboratorium net zo goed is als dat van de natuur.

Natuurlijke en organische meststoffen

  • Natuurlijke meststoffen bevatten meerdere nutriënten die niet alleen de groei van planten bevorderen maar ook van voordelige bacteriën, schimmels en andere organismen in de aarde.
  • Organische meststoffen laten langzaam hun voedingsstoffen los in vergelijking tot synthetische meststoffen.
  • Het gevaar dat de wortels beschadigen is minder groot dan bij synthetische meststoffen, omdat nutriënten langzaam worden losgelaten.
  • Synthetische meststoffen

  • Synthetische meststoffen bevatten vaak geen bevorderende stoffen voor het bodemleven, maar slechts één of enkele nutrienten voor planten.
  • Synthetische meststoffen leveren vaak snel resultaten op en zijn betrouwbaar.
  • Synthetische meststoffen zijn erg krachtig en kunnen bij een te grote hoeveelheid de wortels beschadigen, de aarde besmetten en het milieu vervuilen.
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.