Compostwormen Eisenia Fetida

Verschillende soorten wormen

Wellicht zijn de verschillen niet meteen duidelijk zichtbaar, maar we kennen wel meer dan 30 verschillende soorten wormen. Niet alle wormen zijn geschikt voor het composteren van voedsel. Op basis van hun verschillende levenswijze delen we wormen in in drie verschillende categoriën.

Bodemwoelers

Bodemwoelers leven in de bovenste grondlaag en verteren daar het organisch materiaal en mengen het met de bodem. Ze zijn licht van kleur en niet geschikt als compostworm.

Diepgravers

Diepgravers maken lange diepe tunnels die voor goede drainage zorgen bij een regenbui en de aarde luchtig houden. Diepgravers worden ook wel regenwormen genoemd, zijn meer dan 20 centimeter lang en voeden zich aan het bodemoppervlak. In een compostbak voelen deze wormen zich niet thuis en zullen het liefst weer diep de grond in gaan.

Strooiselwormen

Strooiselwormen leven in afgestorven plantenmateriaal, mesthopen en ander organisch materiaal. Eisenia Fetida behoort tot de stooiselwormen en is uitermate geschikt als compostworm. Ze eten dagelijks hun eigen lichaamsgewicht aan afval en planten zich snel voort. De Eisenia Fetida is niet zo lang als de regenworm en ongeveer 10 centimeter groot. Net als andere soorten is de compostworm rood van kleur, maar kenmerkt zich door de oranje gestreepte banden die het soms heeft.

De Dendrobaena Veneta is ook een strooisel worm, maar minder geschikt als compostworm. Het is een grotere worm dan de Eisenia Fetida, maar eet minder en plant zich ook minder snel voort. Deze worm is vaak te koop bij de viswinkel.

De levenscyclus van een worm

Wormen zijn ongewervelde dieren met een lichaam dat bestaat uit verschillende segmenten in de vorm van ringen. Op elke ring zitten borstels die eruit zien als haren. Met deze borstels houden wormen zich vast aan de aarde terwijl ze de rest van hun lichaam vooruitstrekken. Wormen hebben geen ogen, maar kunnen wel licht waarnemen en trillingen. Regenwormen hebben ook wel de neiging om naar boven te komen wanneer het regent. Ze voelen de regen aan door de trillingen in de grond. Soms worden ze echter misleid door een vogel die met zijn snavel op de aarde klopt en opzoek is naar een lekker hapje.

Vooraan op ⅓ deel van de worm zit een verdikking wat het zadel genoemd wordt. Voor het zadel bevinden zich alle vitale organen. Het voorste deel van het lichaam kan dan ook voortleven zonder het achterste gedeelte. Uit het voorste deel kan een nieuwe staart groeien. Het achterste deel kan geen nieuwe kop krijgen en bestaat grotendeels uit het spijsverteringsstelsel.

Compostwormen verzorgen

Wormen ademen door hun huid. Het is belangrijk dat de huid goed vochtig blijft, want bij uitdroging verstikt de worm en sterft. De huid van wormen is erg gevoelig en bij het verplaatsen van wormen is het het beste om een deel van hun omgeving mee te verplaatsen.

Waar houden compostwormen van?

  • Wormen houden van een vochtige en luchtige omgeving. Hun tere huid mag niet uitdrogen anders stikken ze en drogen uit.
  • Compostwormen hebben voedingsrijk materiaal nodig. Dit halen ze uit gevarieerd vers afval. Zorg dat dit afval in kleine stukjes is gesneden. Aangezien wormen geen tanden hebben kunnen ze alleen zacht voedsel opzuigen.
  • Compostwormen houden niet van licht en hebben rust en beschutting nodig in een donkere omgeving.
  • Compostwormen leven graag samen met soort genoten en planten zich snel voort.
  • Wormen zijn het meest actief tussen de 15 en 25 graden. Onder de 10 graden ligt de voortplantingsactiviteit volledig stil. Extreme temperaturen als onder de 0 of boven de 30 graden overleven wormen niet.

Hoe planten wormen zich voort?

Wormen zijn tweeslachtig en hebben zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtsdelen vooraan in het lichaam. Echter kan een worm zichzelf niet bevruchten en heeft daarvoor een partner nodig.

Tijdens de paring vormt zich rond beide een slijmband. Daarna schuift iedere worm zijn slijmband over het lichaam en worden de eieren bevrucht. De band sluit zich en vormt een cocon waaruit na enkele weken jonge wormpjes kruipen. De wormpjes zijn na een paar weken al volwassen en dat herken je aan het zadel.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.