Bestrijd schimmel op de aarde op natuurlijke wijze

Schimmel houdt van een vochtige omgeving met weinig luchtstroom. Bij planten binnenshuis komt schimmel op de aarde vele malen vaker voor dan bij planten buitenshuis om verschillende redenen.

Wat zijn de oorzaken van het ontstaan van schimmel en hoe kan je dit zoveel mogelijk voorkomen?

  • Planten binnenshuis krijgen vaak teveel water en hebben een beperkte drainage. Slechte drainage kan uiteindelijk grotere gevolgen hebben dan alleen schimmel. Zo verstikken de wortels in een te vochtige omgeving en kunnen zelfs gaan rotten. Op een gegeven moment kan het water niet meer worden afgevoerd en is de enige oplossing stoppen met water geven totdat de aarde bijna droog is. Geef dan pas opnieuw water in plaats van met vaste regelmaat. Het verschil is dus dat je de plant alleen water geeft wannneer die dat nodig heeft.
  • Binnenshuis is vaak weinig luchtstroom en dit kan worden opgelost door een ventilator of door de planten in de wind te zetten voor een open raam. De plant krijgt dan weer frisse lucht en de vochtigheid van de aarde zal afnemen.

Hoe kom je van de schimmel af?

  1. Schep het bovenste laagje aarde met schimmel voorzichtig uit de plantenpot.
  2. Pers 1 teen knoflook boven een glas water en laat dit 15 minuten staan.
  3. Schenk het glas leeg in een plantenspuit en schud goed. Spuit de toplaag van de aarde goed in met het knoflook mengsel.
  4. Zet de plant in direct zonlicht en zorg voor goede ventilatie met een open raam.

Als het goed is zal de schimmel binnen 2-3 dag volledig verdwenen zijn. Om te voorkomen dat schimmel terug komt dien je de plant vooral niet teveel water te geven en alleen als de aarde er droog uitziet. Mocht schimmel toch regelmatig terugkeren bekijk dan ook of je de kwaliteit van je potgrond kan verbeteren door bijvoorbeeld vermiculiet toe te voegen voor een betere drainage.

Schimmel op de plant zelf komt minder vaak voor, maar kan gebeuren als de schimmel op de aarde niet tijdig wordt aangepakt.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.